Richmond Olympic Oval

Richmond Olympic Oval was realised by Cannon Design as a response to the need for a signature venue for the 2010 Vancouver Olympic and Paralympic Winter Games. The building is located on 13 hectares of land along the banks of the Fraser River in close proximity to the urban centre of the City of Richmond. The Oval is a legacy facility, designed primarily as a municipal sports facility after the Games. Today it serves as a multi-use sports, recreation and cultural centre for the region.

This project exemplifies a number of sustainable and post-legacy objectives while establishing itself as one of the architectural icons of the Vancouver 2010 Games. Designed as a venue for long-track speed skating, the facility was always envisioned by the City of Richmond as a multi-component recreation complex. The design of the Richmond Olympic Oval perhaps first and foremost expresses the west coast of Canada with the highly creative use of wood for both the primary and secondary roof elements. This is joined by the commitment of the designers to creating a viable post-event multi-faceted recreation centre, and the extent to which the materiality of the design reflects, without compromise, its location.